Autogén tréning

Autogén tréning

Az autogén tréning az egyik orvostanilag legjobban megalapozott relaxációs módszer. Erősíti a test öngyógyító folyamatait. Élettani háttere azon alapul, hogy szervezetünk nem csak az agyból kap információt és utasítást, hanem belső szerveink (tüdőnk, szívünk, izmaink) működési állapotát is érzékeljük, melyek visszahatnak az agyi központokra és az észlelt érzelmekre. Ha akaratunkkal ellazítjuk izmainkat, akkor az agy azt az üzenetet kapja, hogy nyugalmi időszak van, takarékra állhat a szervezet. Emiatt csökken a vérnyomás, lassul a légzés és a pulzus, az érzelmi állapot oldottabbá válik.

Az autogén tréning során kényelmes pozícióban, csukott szemmel érdemes ülni, feküdni. A pszichológus mondja az autogén tréning szövegét, melyet a kliens magában megismétel. A relaxáció után megbeszéljük az átélt tapasztalatokat, élményeket.

Az autogén tréning 12-15 alkalommal sajátítható el, melyekre hetente egyszer 40-50 perces órák keretében kerül sor. Minden órán egy új formulát (szövegrészletet) tanul meg, így a folyamat végére a teljes szöveg memorizálódik. A tanulási fázisban elengedhetetlen a naponta két alkalommal végzett 15 perces otthoni gyakorlás.

A módszer elsajátítása után, amennyiben mindennapos gyakorlattá válik, 2-3 hónap elteltével várható a teljes gyógyulás és a tünetek megszűnése. Ha nincs szó kialakult betegségről, akkor az életminőség és közérzet javulásához járul hozzá. Eredményeképpen rövidebb idő alatt mélyebben és nyugodtabban lehet pihenni, nő a fizikai tűrőképesség, a pszichés feszültségtűrés, fokozódik a teljesítmény, fejlődik az önismeret. A koncentrációs képesség jobb lesz, ezáltal javulhat a tanulmányi és munkabeli eredmény. A mindennapi feszültségek leküzdése sikeresebbé válik, a problémákkal való megbirkózás hatékonyabb lesz.

Az autogén tréning elsajátítása után szinte bárhol és bármikor bevethető önállóan, hiszen alkalmazásához nem szükséges semmilyen felszerelés. Ha egyszer megtanulja, élete végéig élvezheti előnyeit. Nincsen vallásos, misztikus színezete.

Javasolt a stressz, a feszültség csökkentésére, szorongásos állapotok, alvászavar, depressziós zavarok, pszichoszomatikus megbetegedések kezelésére, az immunrendszer erősítésére és betegségmegelőzés céljából. A stressz hosszútávon több betegség kialakulásáért felelős, mint például az elhízás, szív-és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek.

Sokszor érzi kimerültnek magát?

Estére könnyen elfárad, rosszul alszik, fáradtan ébred?

Feszültséggel terheltek a mindennapjai?

Sokat betegeskedik?

Gyakran fáj a feje?

Nem tud szabadulni a káros szenvedélyeitől, rossz szokásaitól?

Akkor próbálja ki az autogén tréninget!

Egy kliensem, Rita tollából olvashat az autogén tréningről, annak hatásairól az alábbi oldalon.