Pár- és családterápiás konzultáció

Pár- és családterápiás konzultáció

Család- vagy párkonzultációt akkor érdemes igénybe venni,

 • ha a család életében nagy változások következtek be (válás, munkanélküliség, elhalálozás, házasságkötés);

 • ha gyakori a konfliktus a családtagok között;

 • ha a párkapcsolatban nehézségek támadtak, melyek akár szexuális jellegűek is lehetnek;

 • ha a gyermekvállalás, gyermeknevelés terén nincs egyetértés vagy ezzel kapcsolatban merültek fel kérdések;

 • és minden olyan esetben, mikor az egész családot érinti a probléma.

 

A párterápiáról

A párterápia abban segíti a párokat, függetlenül attól, hogy házasok vagy sem,

 • hogy megtanulják megérteni egymást és a konfliktusaikat,

 • hogy meg tudják oldani a problémáikat,

 • hogy megerősítsék kapcsolatukat.

A párok többségének azt is el kell sajátítania, hogy hogyan lehet egy vitát a nézeteltérések tisztázására használni, anélkül, hogy veszekedés, „sárdobálás” alakuljon ki. 

 A párterápia állhat néhány alkalomból, amikor is egy krízishelyzet átvészelésében van szüksége támogatásra a párnak. Amikor azonban az együtt maradás kérdőjeleződik meg, akár több hónapon keresztül is eltarthat a pár megsegítése. 

A betegségek, a hűtlenség, a szexuális problémák, a düh- és indulatkezelés, valamint a kommunikációs zavarok gyakran megterhelhetik a pár- vagy házastársi kapcsolatot. A párterápia segít megoldani és feldolgozni az ezekkel a helyzetekkel járó konfliktusokat és nehézségeket. 

Az együtt járókhoz képest, a házaspárok vagy élettársak általában elkötelezettebbek egymás iránt, kapcsolatuk története is hosszabb. Az együtt töltött sok év lehetőség a párkapcsolat fejlődésére, viszont a párt több kihívás is éri ez idő alatt. A válsághelyzetek megoldása a kapcsolat megerősödéséhez vezethet. Csak a megfelelően karbantartott, párkapcsolat állja ki az élet viszontagságait és viseli el a sorozatos megpróbáltatásokat.

 

Milyen élethelyzetekben gyakori a párkapcsolatok sérülése?

 • első gyermek születése,

 • a gyermekek közösségbe kerülése, anya munkavállalása,

 • tartós munkanélküliség,

 • lelki eredetű zavar a pár egyik vagy mindkét tagjánál,

 • a gyerekek kirepülése,

 • házasságon kívül kapcsolatok.

Ezek hátterében az állhat, hogy a felek már a kapcsolat elejétől kezdve elmulasztják megosztani a másikkal, hogy mik az igényeik, elképzeléseik az együttlétről, milyen elvárásokkal rendelkeznek. Nem veszik figyelembe, hogy eltérő családi mintákat láttak, hogy különböznek az eredeti családjukból hozott értékeik. Nem tűnik fel egyik félnek sem, hogy valami miatt, mint férfi és nő (nem feltétlenül mint szülőpár) eltávolodnak egymástól. A szexuális igényekről és nehézségekről nem mernek nyíltan beszélni. Ezen problémák együttes megoldásai lehetőséget adnak a kapcsolat fejlesztésére és jobb életminőség kialakítására.

A sérült kapcsolatok több mint fele megmenthető lenne párterápia segítségével. Ha az egyik fél vagy mindkettő mégis úgy érzi, hogy a szakítás, válás lenne a legmegfelelőbb út, a párterápia segíthet abban is, hogy  meghozzák ezt a döntést, felkészítve magukat, gyermekeiket arra, hogy milyen változásokkal jár ez az elhatározás. Így megkímélhető a pár a több hónapig tartó érzelmi traumától, a kapcsolat lezárása könnyebb és tisztább lesz. Ha a párnak vannak gyermekei, akkor fel kell készülniük arra, hogy szülőként hogyan fognak együttműködni a továbbiakban gyermekeik egészséges (lelki) fejlődésének érdekében. A felek tanulhatnak a korábbi kapcsolat problémáiból annak érdekében, hogy a jövőben egy másik kapcsoltban ne kövessék el ugyanazt a hibát. 

Amennyiben úgy érzi, hogy a kapcsolata zátonyra futott és ezt mindketten belátják, a párterápia segíthet a kapcsolat helyreállításában vagy a szakításról való döntés meghozatalában.

Azért ne felejtse el, hogy sok esetben, ha valami elromlott, nem kell eldobni és újat venni, hanem megjavítható, és működhet ugyanúgy, sőt akár jobban, mint egy vadonatúj. Ez igaz a kapcsolatainkra is!

 

A családterápiáról

A családterápia célja a problémák orvoslása, a tünetek megszüntetése, a családi egyensúly megteremtésének elősegítése. A nem megfelelő működéshez vezető út korrigálásával, megtörésével az aktuális problémák megszűnésén kívül, várható, hogy a következő generációnál kisebb legyen a tünetek megjelenésének valószínűsége.

A családi krízisek hátterében általában valamilyen kapcsolati konfliktus húzódik meg. Elsősorban a kommunikáción érdemes változtatni, emellett hasznos fejleszteni a tagok önismeretét, önértékelését.

A családterapeuta elsődlegesen a jelenre és a jövőre összpontosít, a múltat csak a szükséges mértékben érinti. A terapeuta elősegít egy új szempontok szerinti viselkedést olyan megoldásokat kínálva, amelyek a családtagok számára nem idegenek.

A családterápia egyik központi gondolata a rendszerszemlélet. Ez azt jelenti, hogy a család együtt egy rendszert alkot. Ha az egyik tag változik, idomul az egész rendszer, azaz a család. Sok esetben a gyermek bepisilésének oka, nem kizárólag a gyermek lelki világában keresendő. Mivel a családterápia úgy tekint példaként a bepisilésre, mint az egész családi rendszer tünetére. Így elképzelhető, hogy a szülők párkapcsolati problémájának a tünete a gyermek bepisilése. Azaz, ha a szülők párkapcsolata javul, a gyermeknek nem lesz „szüksége” arra, hogy bepisiljen, hiszen a kiváltó ok megszűnt. Tehát a családi kapcsolatok és kommunikáció rendezése által a családtagok egyéni problémái oldódnak vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

A családterápia bizonyítottan rendkívül eredményes evési zavarok (bulimia nervosa, anorexia nervosa), szorongásos gyermekkori zavarok, súlyos pszichoszomatikus megbetegedések, munkahely elvesztése, öngyilkossági kísérlet, gyászreakció, szexuális diszfunkciók (párterápia), családi konfliktusok, szenvedélybetegségek (alkoholizmus, játékszenvedély) esetén.  

 

A pár- és családterápiás konzultációról

Pár- és családterápiás konzultáció esetén van egy-két különbség. Általában két terapeuta van jelen. Mi Szabó Imre (klinikai szakpszichológus) kollégámmal dolgozunk együtt. Az alkalmak  90 percesek, a találkozások ritkábbak, megegyezés szerint két-háromhetente történnek. Minden alkalommal előzetesen egyeztetjük az időpontokat, és azt is, hogy kik legyenek jelen a következő ülésen. Az ülések során arra törekszünk, hogy minden családtag gondolatát, véleményét megismerjük az aktuális élethelyzetükkel, a problémával kapcsolatban. Megnézzük a pár, a család történetét, betekintünk a különböző életszakaszaikba. Feltárjuk, hogy milyen erőforrásaik vannak a nehézségek megoldására.  

 

photo credit: Benurs - Learning and learning... via photopin cc