Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 3. – Vas megye

A megyében több helyen, több intézményben érhető el ingyenes pszichológiai ellátás gyermekek (és szüleik) részére. Ha lelki probléma adódik, szülőként nehéz hirtelen megoldást, szakembert találni, hogy hova is lehet segítségért fordulni. A tájékozódás megkönnyítésére, a könnyebb eligazodás érdekében megpróbálom összeszedni a lehetőségeket.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Élménybeszámoló az autogén tréningről Rita (28) tollából

Tudjon meg többet!

Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 2. – Családterápia

Mint ahogy az előző részben szó volt róla a szülők különböző problémák (magatartásprobléma, beilleszkedési gond, pszichoszomatikus betegség, éjszakai vagy nappali bepisilés, székeléssel kapcsolatos probléma, evés-, alvászavar,…) miatt kereshetik fel a pszichológust.

Tudjon meg többet!

A Karácsonyról – Pszichológus szemmel

A Karácsonyról – Pszichológus szemmel

A Karácsonyt szinte minden ember ünnepli. A keresztény családokban, ekkor Jézus születésére emlékeznek, míg mások a család, a szeretet ünnepeként tekintenek rá. Vannak azonban olyanok is, akik parancsolt ünnepként tartják, ilyenkor hiányzik az intimitás, a spontán öröm és a belülről fakadó kedv. Az Adventi időszak hosszú ráhangolódás, készülődés az év végi eseményre. Az ünnepvárás során szívünk mellett otthonunkat is ünneplőbe öltöztetjük. Ebben az időszakban különösen gyakoroljuk a várakozás feszültségét, a másikra figyelést, az adás és a kapás örömét és jelentőségét.

Az egész család készülődik, közösen gondolkodik az ünnep menetrendjéről, a szentesti fogásokról, édességekről, ajándékokról. Ezzel szemben olyanok is akadnak, akik nem szeretik a kötelező rokonlátogatásokat vagy a „jópofizást”. Mivel összegyűlik a család apraja-nagyja, rég nem látott rokonokkal is találkozhatunk. Oldottan, lazán pihenhetünk, szórakozhatunk, beszélgethetünk ilyenkor, feltéve, hogy nem feszülnek a családtagok között robbanással fenyegető ellentétek. Ezért is lenne érdemes többet és őszintén beszélgetni egész évben, hogy mentesítsük az ünnepi találkozásokat nézeteltéréseink megvitatásától.

Sokan már hetekkel vagy akár hónapokkal az ünnepek előtt elkezdik megtervezni a személyre szóló meglepetéseket, de olyan is akad, aki az utolsó napokra hagyja a bevásárlást. A legnagyobb ajándék az, amelynek a „szeretlek”, a „szeretve vagyok” az üzenete. A jó ajándék személyre szabott, odafigyelésről árulkodik, titkos vágyakat valósít meg és meglepetésként szolgál. A drága tárgyak, külsőségek helyett a meghittségen, az együttes örömön és az érzelmi odaforduláson legyen a hangsúly. 

A közös készülődés, díszítés, sütés-főzés okozta együttes élmény érzelmi táplálék mindenkinek, de főleg a gyerekeknek. Az ünnep során akár egy-egy gyertyával megemlékezünk beteg, elhunyt és távollévő családtagjainkról is. A karácsony együttes megélése, a bensőséges öröm, a karácsonyfa égői, üveggömbjei, az ünnepi menü íze, a mézeskalács illata, a karácsonyi dallamok, az ajándékok és a meghitt hangulat olyan élménnyé szerveződnek, melyre a lelkünk mélyén vágyunk, és melyet évről évre igyekszünk megteremteni. Családi hagyományaink fokozzák az összetartozás érzését, erősítik a család biztonságot adó belső erejét, támogatást jelentenek a szürke hétköznapokban. Az adventi gyertyák ígérete szerint karácsonykor megérkezik a szeretet és az öröm. Mivel az ünnep szépségét, hangulatát mi magunk formáljuk, ezért rajtunk múlik, hogy megteremtjük-e a szeretet ünnepének csodáját. 

Mittli Éva

Fotó: www.photopin.com