Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 3. – Vas megye

A megyében több helyen, több intézményben érhető el ingyenes pszichológiai ellátás gyermekek (és szüleik) részére. Ha lelki probléma adódik, szülőként nehéz hirtelen megoldást, szakembert találni, hogy hova is lehet segítségért fordulni. A tájékozódás megkönnyítésére, a könnyebb eligazodás érdekében megpróbálom összeszedni a lehetőségeket.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Élménybeszámoló az autogén tréningről Rita (28) tollából

Tudjon meg többet!

Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 2. – Családterápia

Mint ahogy az előző részben szó volt róla a szülők különböző problémák (magatartásprobléma, beilleszkedési gond, pszichoszomatikus betegség, éjszakai vagy nappali bepisilés, székeléssel kapcsolatos probléma, evés-, alvászavar,…) miatt kereshetik fel a pszichológust.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

„Szeretném megosztani az autogén tréninggel kapcsolatos tapasztalataim és észrevételeim.

Én akkor kezdtem bele a tréningbe mikor az életem egy stresszes, feszült periódusba került, és ami miatt főként rávettem magam, hogy megcsinálom a tréninget az, az alvászavarom volt. Nagyon keveset aludtam, és nagyon kimerült és fáradt voltam, a gyógyszerek, amiket kaptam, nem jelentettek számomra megoldást.

Nekem úgy ajánlották az autogén tréninget, hogy valószínű ez fogja a megoldást jelenteni a problémámra. Bevallom, először, mivel addig nem is hallottam róla, nem akartam hinni benne, nagy volt a bennem lévő bizalmatlanság. Majd nekiálltam keresgélni a neten és ekkor találtam rá Mittli Éva pszichológus oldalára, akihez jelentkeztem is a tréningre.

A célom az alvásom rendbetétele, és a nyugodtabb lelkiállapot elérése volt. Miután elkezdtem járni a tréningre, eltűnt a bizalmatlanságom, és minden egyes alkalommal könnyen és lazán tudtam ráhangolódni az aznapi relaxációra. A tréning alatt lelkes lettem, és bíztam abban, hogy mire a végére érek, meglesz az eredménye, elérem vele a korábban említett célom.

A gyakorlatsorokat könnyedén elsajátítottam, megfelelő mennyiségű gyakorlással általában napi kétszer csináltam végig a gyakorlatot. Ami számomra új élményt adott, az a nyugalom megélése volt, annak a nyugalomnak amit saját magam idéztem elő. Különleges élmény volt az autogén tréning során például az, hogy hatással tudtam lenni a testemre, a heves szívdobogásom mérsékelni tudtam. A gyakorlatok közül számomra legfontosabb az ellazulás megtanulása volt, a legmegmozgatóbb pedig a melegség átélése.

A hozzáállásom mindvégig pozitív volt, lelkes voltam. Szívesen vettem részt rajta, hiszen a tréningek jó hangulatban, nyugodt környezetben zajlottak, egy kedves és felkészült pszichológussal.

Amióta megcsináltam a tréninget, azóta nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, és természetesen kipihentebb, hiszen elmúlt az alvászavarom.

Amit megtanultam az autogén tréning során, azt a későbbiekben használni fogom, a stressz elkerülésére, és a lelki nyugalmam megtalálásához.”

 

Ezúton is köszönöm Ritának a kedvcsinálót!