Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 3. – Vas megye

A megyében több helyen, több intézményben érhető el ingyenes pszichológiai ellátás gyermekek (és szüleik) részére. Ha lelki probléma adódik, szülőként nehéz hirtelen megoldást, szakembert találni, hogy hova is lehet segítségért fordulni. A tájékozódás megkönnyítésére, a könnyebb eligazodás érdekében megpróbálom összeszedni a lehetőségeket.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Élménybeszámoló az autogén tréningről Rita (28) tollából

Tudjon meg többet!

Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 2. – Családterápia

Mint ahogy az előző részben szó volt róla a szülők különböző problémák (magatartásprobléma, beilleszkedési gond, pszichoszomatikus betegség, éjszakai vagy nappali bepisilés, székeléssel kapcsolatos probléma, evés-, alvászavar,…) miatt kereshetik fel a pszichológust.

Tudjon meg többet!

A téli mélabúról

A téli mélabúról

Ahogy a természet visszahúzódik a télre felkészülvén, a mezőgazdasági munkák is megfogyatkoznak. Régen, mikor a mesterséges fényforrások nem nyújtották meg napjaink tevékeny részét, a sötétség beálltával természetes volt a pihenés. A világítás, a televízió, az internet elterjedésével megváltozott az életmódunk, a téli estéink aktívabbak lettek. A kevesebb természetes nappali fény, a sötét órák hosszúsága, a hőmérséklet csökkenése hat a szervezetünkre, a hangulatunkra, a viselkedésünkre.

Azok, akik erősebben reagálnak a tél okozta változásokra a depresszió egy szezonális változatának, a téli depressziónak a tüneteit figyelhetik meg magukon. Ilyenkor általában megnő az alvásigényünk, azonban az ébredéskor mégsem vagyunk frissek, kipihentek.  Egész nap úgy érezzük, hogy kevesebb az energiánk, levertek vagyunk, nehezebben tudunk koncentrálni, emiatt csökkenhet a munkabeli teljesítményünk is. Beszűkül az érdeklődésünk, nem szívesen járunk el társaságba, csökkenhet a szexuális aktivitásunk, míg az alkoholfogyasztás megnövekedhet. Mivel nehezebben küzdünk meg a mindennapos gondokkal, stresszt élünk meg, ezért az immunrendszerünk gyengébb lesz, így könnyebben megtámadhatnak minket a fertőzéses megbetegedések is. Jellemző a fokozott étvágy, amely elsősorban a hizlaló édességekre, süteményekre és rágcsálnivalókra irányul, így a súly- és étvágynövekedés is árulkodó tünet lehet. Mindemellett feszültségek, érzelmi zavarok jelentkezhetnek, különösen az ünnepek környékén. Onnantól számít valaki (téli) depressziósnak, hogy nem tudja ellátni a mindennapi feladatait, azaz mondjuk képtelen bemenni a munkahelyére.

Mit tehetünk a tünetek ellen? Töltsünk minél több időt a szabadban, főleg a napsütéses órákban, sétáljunk, sportoljunk. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket (tengeri gyümölcsök és halak). A gyógynövények (orbáncfű, ginzeng készítmények, gyömbér tea, ) is hatásosak lehetnek. Ne utasítsuk vissza a társasági meghívásokat, szervezzünk programokat barátainkkal, családunkkal. Nézzünk vígjátékokat, olvassunk vidám könyveket. A fényterápiát (a kezelés során teljes spektrumú fehér fénnyel világítják meg a testet, illetve a problémás területet) is érdemes kipróbálni. A feszültségek oldása érdekében többféle relaxációs módszert (autogén tréning, jóga, meditatív technikák) sajátíthat el az érdeklődő. Amennyiben a tünetek kifejezettebbek és semmi nem válik be, nem szégyen segítséget kérni egy szakemberektől.

Mittli Éva

Fotó: www.photopin.com