Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 3. – Vas megye

A megyében több helyen, több intézményben érhető el ingyenes pszichológiai ellátás gyermekek (és szüleik) részére. Ha lelki probléma adódik, szülőként nehéz hirtelen megoldást, szakembert találni, hogy hova is lehet segítségért fordulni. A tájékozódás megkönnyítésére, a könnyebb eligazodás érdekében megpróbálom összeszedni a lehetőségeket.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Élménybeszámoló az autogén tréningről Rita (28) tollából

Tudjon meg többet!

Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 2. – Családterápia

Mint ahogy az előző részben szó volt róla a szülők különböző problémák (magatartásprobléma, beilleszkedési gond, pszichoszomatikus betegség, éjszakai vagy nappali bepisilés, székeléssel kapcsolatos probléma, evés-, alvászavar,…) miatt kereshetik fel a pszichológust.

Tudjon meg többet!

Készülődés az iskolába

Készülődés az iskolába

Az iskolára készülés feladatai sokoldalúak. Egyrészt be kell szerezni a tankönyveket, tanszereket, ami sok családnak anyagilag igen megterhelő. Az iskola előtti bevásárlást érdemes a gyermekünkkel végeznünk, ugyanis így lehetőségük van kiválasztani a nekik tetsző csomagolópapírt, füzetet, tolltartót. Már ilyenkor barátkoznak a saját felszerelésükkel, így jobban fognak vigyázni nehogy elveszítsék, megrongálják.  Emellett olyan füzetből, ami tetszik nekik, szívesebben fognak tanulni.

A bevásárlás mellett a másik fő feladat a tanévi napirendre való fokozatos átállás. Érdemes korábbra hozni az ébredés és reggeli étkezés időpontját, átalakítani a készülődést a ráérősről egy feszesebb tempóra. A tanórákon való koncentrált figyelem fontossága miatt felértékelődik a nyugodt éjszakai pihenés. Iskoláskorú gyerekeknél a napi minimum 8 óra alvás elengedhetetlen., ezért érdemes visszatérni a korábbi lefekvéshez. Napi 10-15 perc olvasás-írás is hasznos lehet, hiszen újra be kell járatni a szemet, ujjakat az iskolai feladatokhoz.

A szülőkben sok aggodalom, félelem lehet a gyerek iskolához való viszonyulásában. Biztonságban lesz? Jól fogja érezni magát? Milyen lesz az új osztályfőnöke? Hogyan veszi az új akadályokat? Ilyenkor a gyermek biztonsága miatti szorongásuk mellett, segíteniük kell az iskolás félelmeinek oldásában, támogatniuk kell a gyermeket. Szívszorító érzést élhetnek át, ugyanis szembesülnek azzal, hogy ismét elérkezett egy lépés a gyermek leválása, önállósága felé vezető úton. Ne nyomják el érzéseiket, hiszen teljesen természetes folyamaton megy keresztül az egész család. A szülők egymás támogatásán kívül együttérzést találhatnak a gyermekük osztályába és egyben hasonló cipőben járó szülők között is. A kapcsolattartás azért is előnyös, mert így több forrásból is értesülnek az iskolai történésekről, programokról, főleg, ha a gyermekük betegség miatt hiányzik.

Ha a szülők megnyugodnak afelől, hogy a gyermekük jó kezekben van, akkor a gyerek is biztonságban fogja érezni magát. Merjék elengedni gyermekük kezét, így ők sem fognak félni. Kitartást kívánok az iskolára való készüléshez, a szeptembertől várható (logisztikai) feladatok megoldásához!

Mittli Éva - pszichológus

Fotó: www.photopin.com