Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 3. – Vas megye

A megyében több helyen, több intézményben érhető el ingyenes pszichológiai ellátás gyermekek (és szüleik) részére. Ha lelki probléma adódik, szülőként nehéz hirtelen megoldást, szakembert találni, hogy hova is lehet segítségért fordulni. A tájékozódás megkönnyítésére, a könnyebb eligazodás érdekében megpróbálom összeszedni a lehetőségeket.

Tudjon meg többet!

Az autogén tréning - egy kliens szempontjából

Élménybeszámoló az autogén tréningről Rita (28) tollából

Tudjon meg többet!

Gyermekekkel folyó pszichológusi munka 2. – Családterápia

Mint ahogy az előző részben szó volt róla a szülők különböző problémák (magatartásprobléma, beilleszkedési gond, pszichoszomatikus betegség, éjszakai vagy nappali bepisilés, székeléssel kapcsolatos probléma, evés-, alvászavar,…) miatt kereshetik fel a pszichológust.

Tudjon meg többet!

Titkok a családban

Titkok a családban

Titok az, amit az egyén vagy a család el akar fedni valaki(k) elől. Általában olyan tények, információk, amelyek nem kerülhetnek felszínre, mert fájdalmat és bűntudatot okoznak, konfliktust szülnek. A tartalma lehet öngyilkosság, erőszak, örökbefogadás, megcsalás… Egy titok azonban még több hazugságot szül.

A titok célja a (kínos) igazságtól való védelem.  Egy ideig kényelmesnek tűnhet, hiszen nem kell szembenézni valakivel vagy valamivel, elmarad a szembesítés, de mindez csak átmeneti. A titok őrzője mindig azt hiszi, hogy ezzel megkímél valakit, ha mást nem, saját magát. Az tény, hogy az adott pillanatot megkönnyíti, de a jövőt is? A családi titok időzített bomba, ami ha felrobban, mindenkit megsebez.

Az elfedett információt a családterápiás szemlélet megbetegítő tényezőnek tekinti, hiszen a nagy titkolózásban a családok megbetegedhetnek és az alábbi tünetek alakulhatnak ki: drogfüggőség, alkoholizmus, pszichoszomatikus betegségek, bezárkózás, szótlanság, dadogás, elmagányosodás, elszigetelődés. Ezért generációkon keresztül befolyásolhatják adott család életét. A közös titok erősítheti az összetartozás érzését, míg szakadást, elszigetelődést is okozhat a szövetségesek és a kizártak között.

A titok mindenkinek teher, 1) annak, akinek a titka, 2) annak is, aki tud róla, de nem adhatja tovább, és 3) annak is teher, aki csak tudattalanul szenved miatta, azaz akinek nem mondták meg. Az együtt élő családtagok hatással vannak egymásra, befolyásolják egymás lelkiállapotát, gondolkodását. A gyerekek is megélik és megérzik azt, ami szüleikben történik, így valahol mélyen, tudattalanul tudnak valamit (talán az igazságot), amit hivatalosan, tudatosan nem tudnak. Ez a fajta „nemtudás” vagy tudás feszültté, nyugtalanná tesz mindenkit.

A mismásolás feszíti az őrzőjét, nem hagyja nyugodni. Ezért sokszor akaratlanul is lelepleződik az igazság. Ha kimondódik az elfedett, feszítő, szorongást keltő információ, akkor más gondolatok, érzések is elmondhatóvá válnak, lehet őszintén beszélni egymással. A bűntudat oldódik, elfogadóbbak, megértőbbek leszünk, a megpróbáltatás és összetartás miatt a családi kapcsolatok erőforrássá válnak, a titok áldozatára pedig egy ideig nagyobb törődést, türelmet, figyelmet kell fordítani.

Tehát a leplezés csupán késleltet, mivel csak eltolhatjuk vele a megrázkódtatás időpontját, de a feszültségek feloldását, feldolgozását egyáltalán nem segíti. Sőt talán még inkább nehezíti a gyógyulást, mivel kialakul a családi tünet, mely az eltelt idő alatt súlyosbodik is.

A gyerekek érdekében is sok hazugságot, titkot elkövetünk. Vekerdy Tamás példáját idézve: „Amikor a gyereknek fáj a füle, azt hazudjuk, hogy csak azért megyünk be a városba, hogy megvegyük neki a szép rózsaszín ruhát, ám utána hirtelen az orvosi rendelőben találja magát, ahol felszúrják a fülét...” Ne csodálkozzunk, ha a gyerek ezt követően félni fog a fehérköpenyes emberektől, orvosoktól.

A családnak egy olyan közegnek kell lennie, ahol a gyermekek és a szülők is biztonságban érzik magukat, megbíznak a többiekben. Így ha itt történik hazugság, csalás, akkor a csalódás nagy károkat tud okozni az érintettekben. Megváltoztathatja a személyiséget és kihat az egész család jövőjére.

Mittli Éva

Fotó: www.photopin.com